Clinica Dermatologie si Estetica Medicala – Bvd. Aviatorilor 49, Sector 1, Bucuresti | Vezi locatia

Clinica Dermatologie si Estetica Medicala Sector 1, Bvd. Aviatorilor 49

Biopsii cutanate cu examen histopatologic

Biopsia este o testare medicală care constă în prelevarea unui fragment de țesut cutanat pentru examenul histopatologic sau pentru investigații suplimentare. Acest test face posibilă precizarea diagnosticului de certitudine, precum și evaluarea extensiei bolii.

Când se face excizia unei întregi mase tumorale sau a unui țesut, procedeul se numește biopsie excizională. În cazul în care se prelevează doar o mică parte dintr-un țesut pentru analiză, acest procedeu se numește biopsie incizională.
Biopsiile cutanate se prelevează în cabinetul dermatologic, după anestezie locală. În cazul biopsiei cutanate, biopsia se poate face prin mai multe metode, fiecare dintre ele având indicații și contraindicații.

Biopsie „shave”

Procedura este rapidă și se realizează utilizând o lamă de bisturiu sau o lamă de ras sterilizată în prealabil, care, prin mișcarea tangențială planului cutanat, reușește să excizeze o porțiune proeminentă din țesutul de analizat. Cel mai adesea, hemostaza după această procedură se face cu ajutorul electrocauterului și nu necesită fire de sutură.

Biopsie „punch”

Este o metodă ce utilizează o lamă rotundă cu diametrul variind între 1 și 8 mm. Cel mai frecvent sunt folosite cele cu diametrul de 3,5 sau 4 mm, deoarece țesutul prelevat este suficient de mult pentru examenul histopatologic. Materialul obținut prin această biopsie trebuie să conțină un fragment cutanat pe întreaga sa grosime, precum și țesut subcutanat. În mod frecvent, leziunea/plaga rezultată în urma biopsiei necesită 1 sau 2 fire de sutură pentru a închide defectul rezultat.

Biopsie incizională

Este asemănătoare metodei anterioare de biopsie, doar că pentru realizarea ei se folosește o lamă obișnuită de bisturiu și se excizează doar o parte din țesutul anormal. Rezultă un defect cutanat de formă eliptică, care se închide cu fire de sutură. La fel ca în cazul „punch biopsy”, profunzimea inciziei ajunge până în țesutul subcutanat.
Avantajul metodei constă în faptul că hemostaza se realizează foarte ușor în raport cu tipul precedent de biopsie. Biopsia incizională este foarte utilă în cazul în care se analizează afecțiuni ale țesutului subcutanat sau când biopsia se face la nivelul membrelor.

Biopsie excizională

Tehnica folosită este aceeași ca în cazul biopsiei incizionale, doar că această procedură constă în excizia completă a leziunii/țesutului de analizat. Biopsia excizională, în cazul cancerelor cutanate, se va face respectând limitele de siguranță oncologică, acest lucru având rolul de a asigura că întregul țesut afectat a fost îndepărtat. Această metodă este ideală în cazul cancerelor cutanate, în cazul în care acest lucru se poate face în siguranță și cu rezultat cosmetic satisfăcător.

Biopsia prin aspirație cu ac fin

Procedura constă în introducerea în țesutul de analizat a unui ac care este atașat la o seringă, astfel reușindu-se aspirarea unui fragment de țesut în vederea examenului histopatologic. Această metodă este utilizată în cazul tumorilor profunde, aflate în țesutul subcutanat, sau în cazul ganglionilor superficiali. Biopsia prin aspirație cu ac fin poate face posibilă diferențierea unei leziuni chistice de un lipom.