Cum apar cicatricile ?
Cicatricile postacneice sunt rezultatul vindecarii defectuoase a leziunilor de acnee inflamatorii ( pustule , noduli , chiste ).
Se intalnesc patru forme de cicatrici :
- icepick care sunt depresiuni adanci cu diametrul mic , de obicei multiple , situate de obicei pe frunte , pometi , Barbie
- boxcar ce sunt cicatrici superficiale sau mai profunde , cu diametrul mai mare, cu margini nete , verticale fiind siminlere cu cicatricile post varicella. Se intalnesc pe obraji si frunte .
- rolling sunt leziuni cu aspect liniar ce dau aspect valurit tenului .
- cicatrici hipertrofice ce sunt leziuni reliefate ce depasesc conturul fetei rezultate prin formarea in exces a tesutului cicatriceal in cadrul procesului de vindecare .
- hiperpigmentarile postlezionale care nu sunt cicatrici reale ci sunt pete rezultate in urma traumatizarii leziunilor de acnee , pot dura saptamani –luni de zile fara un tratament specific.
Exista mai multe variante de tratament pentru aceste tipuri de cicatrici ,unele mai putin invasive care doar le atenueaza , altele mai agresive cu rezultate spectaculoase si de durata .
Cand pot efectua tratamentul?
Pielea tebuie sa fie intacta , fara leziuni active de acnee.
Daca sunt prezente leziuni active este necesar tratament topic/systemic recomandat de medicul dermatolog.
Variante de tratament
1. Laser CO2 fractionat Ultra Pulse Encore by LUMENIS
Laserul CO2 este tratamentul cu efectele cele mai bune in tratamentul cicatricilor postacneice (icepick, boxcar, rolling, hipertrofice ). Echipamentul utilizeaza raze laser fractionate care vaporizeaza coloane microscopice de tesut la adancimi controlate lasand epidermul intact intre fascicule .
Acest detaliu diferentiaza tratamentul fractionat de resurfacingul CO2 clasic care practic vaporiza tot epidermul, implicand o perioada lunga de timp pentru recuperare .
Coloanele de tesut vaporizate vor fi umplute” de catre organism cu tesut nou prin stimularea sintezei de fibre noi de collagen , rezultand astfel o structura noua, neteda si compacta a pielii.
In cazul cicatricilor postacneice , tratamentul este unul mai agresiv fiind necesare 1-3 pasaje laser pe zona afectata .
Tratamentul necesita anestezie locala de lunga durata si o perioada de recuperare de 5-7 zile.
Exista indicatii medicale stricte care trebuie urmate fara exceptie ,pentru a obtine rezultatul dorit si pentru a evita eventualele complicatii.
Rezultatele sunt excelente , efectul final fiind evaluat la 6 luni de la tratament.
In cazurile grave , tratmentul se poate repeta la 6 luni .
Rollerul dermatologic implica folosirea unui dispozitiv cilindric cu cca 600 ace foarte subtiri cu lungimea de 2mm care ruleaza pe piele in diferite directii.
Coloanele de tesut distruse de catre ace vor fi reparate de catre organism ca in cazul oricarei plagi prin chemotactismul factorilor de crestere si stimulare , rezultand astfel un tesut dermic uniform si compact iar cicatricile deprimate vor avea un aspect mult atenuat.
Sunt necesare 4-6 sedinte , effectuate la interval de 1 luna .
Efectele devin vizibile primele 2 sedinte .
3. Peelingul chimic /superficial/mediu
Pelingul chimic este o procedura care implica aplicarea pe piele de diversi acizi in concentratii variable.
Peelingurile superficiale se adreseaza tenului gras cu porii deschisi , cu aspect de coaja de portocala sau hipergmentarilor usoare (pete ).
Se recomanda 3-4 sedinte la interval de 10-14 zile .
Peelingurile medii se recomanda imperfectiunilor usoare , au efect mediu pe cicatricile adanci ..
4. Excizia chirurgicala /punch technique
Se adreseaza cicatricilor cu diametru mic dar adanci ( icepick) . Se efectueaza cu anestezie locala si se monteaza sutura ce se pastreaza 5-7 zile . Va rezulta o cicatrice fina , liniara usor de tratat cu metode neinvazive .
Este un tratament superficial ce se adreseaza imperfectiunilor usoare .
Utilizeaza microdermabrazor cu cristale ( Crystal Peeling Excellence by Oxynergy Paris) sau cu diamant (Proderm ) care care prin capete abrazive cu diferite granulatii indeparteaza straturile superficiale ale epidermului iar prin pompa vacuum decapeaza leziunile inchistate .
Rezultatul consta intr o textura mai uniforma , compacta , luminoasa a pielii.
6. Augumentarea cu filler
Se utilizeaza material de umplere care se injecteaza cu ajutorul unui ac foarte fin sub cicatrice radicand astfel baza cicatricei.
Tehnica se repeta la 6 luni -1 an.