Între 20 Decembrie și 7 Ianuarie 2025(inclusiv) clinica este închisă. Vă dorim Sărbători Fericite și un An Nou minunat!

Dermatoscopia cutanata – Diagnostic si sfat chirurgical

dermatoscopy[1]

Dermatoscopia cutanata – Diagnostic si sfat chirurgical

Pe parcursul intregului an dar in special vara, pielea ta este expusa actiunii razelor ultraviolete avand ca rezultat aparitia de noi pete maronii, hiperpigmentari localizate si aparitia de noi alunite. Nu trebuie ca aceste modificari ale aspectului pielii sa fie ignorate si de aceea un consult la medicul dermatolog este extrem de indicat, in special daca ai observat aparitia de noi alunite.

Pentru alunitele vechi examinarea o puteti face si dvs observandu-le forma, marimea, culoarea. In autoexaminare va ajuta foarte mult regula ABCDE. Fiecare persoana isi poate autoevalua alunitele dupa un algoritm extrem de simplu dar in acelasi timp eficient si care da un semnal de alarma pentru o prezentare rapida la un medic dermatolog.
Acest algoritm, numit pe scurt ABCDE, este folosit de mult timp si este la indemana fiecarei persoane sa-l utilizeze in cazul in care pe suprafata pielii are unul sau mai multi nevi ale caror aspect trebuie urmarit in timp.
Daca alunita prezinta una sau mai multe din modificarile de mai jos, care pot apare in perioade variabile de timp, atunci se impune o consultatie de specialitate la o clinica dermatologica:

A – asimetrie, cind o jumatate din nev nu se suprapune cu cealata jumatate
B – cand marginile nevului sunt neregulate, intrerupte, neclare
C – daca alunita examinata prezinta la examinare culori diferite: nuante diferite de maro, zone de culoare neagra sau rosie sau portiuni albe, lipsite de pigment
D – cand diametrul nevului este mai mare 6 mm
E – cand o portiune din alunita este elevata, supradenivelata in raport cu pielea din jur.

Daca observati schimbari majore sau aveti simptome locale (simtiti alunita pe piele) trebuie sa va adresati unui medic dermatolog care va efectua un examen dermatoscopic acelei leziuni.

Dermatoscopia este o metoda noua, revolutionara care ajuta la diagnosticarea, supravegherea si diferentierea leziunilor pigmentare de la nivelul pielii.
Dermatoscopia (denumita si dermoscopie sau microscopie epiluminescenta) reprezinta examinarea alunitelor sau a altor leziuni ale pielii folosind un instrument special numit dermatoscop. Dermatoscopul sau dermoscopul este un instrument format dintr-un sistem optic asemanator unei lentile la care este atasata o sursa de lumina. Medicul dermatolog plaseaza acest instrument deasupra leziunii cutanate ce se doreste a fi examinata si astfel analiza acesteia se poate face in detaliu. De asemenea, se pot capta si fotografii digiatele dermoscopice ale alunitelor, acestea alcatuind o harta dermoscopica care se inregistreaza pe CD. Aceasta harta poate fi consultata periodic pentru a analiza modificarile care au intervenit in timp, dupa traumatisme sau expuneri la soare, fiind decisiva in luarea unei decizii de a exciza chirurgical leziunea.
Posibilitatea examenului cutanat in detaliu ajuta la orientarea diagnosticului cancerelor cutanate, in mod particular diagnosticul melanomului malign si diferentierea melanomului malign de alunitele obisnuite. Acest lucru face posibila depistarea precoce a melanomului malign si intr-un stadiu curabil.
Aceasta metoda este una neinvaziva relativ usor de efectuat, care nu necesita o pregatire suplimentara din partea pacientului si care poate aduce un comfort suplimentar mai ales pentru pacietii care au multe alunite pe piele.

Cand este indicate aceasta metoda ?
Persoanele care au un risc mai mare de aparitie al cancerului cutanat trebuie sa faca un consult dermatoscopic o data sau de doua ori pe an, din acesta grupa facand parte persoanele:
• cu piela deschisa la culoare, cu parul blond si ochi albastri si care prezinta numerosi pistrui sau pete solare
• persoanele care se ard usor atunci cand stau la soare
• persoanele care prezinta pe piele numeoase pete de culoare maronie sau neagra, de forma si dimensiuni variate
• care au sau au avut rude cu cancere cutanate
• persoane care in mod obisnuit au stat la soare, care nu au folosit creme fotoprotectoare si care in mod frecvent au suferit arsuri solare.

Deasemeni un control dermatoscopic este absolut necesar pentu orice leziune cutanata care:
• a aparut recent
• a crescut rapid in dimensiuni
• s-a rupt accidental, este insotita de mancarime sau sangereaza
• are un contur neregulat
• culoarea nu este uniforma sau s-a modificat in ultimul timp
• aspectul s-a schimbat rapid

Aceasta procedura are o indicatie majora pentru persoanele aflate in grupa “de risc” (persoane cu istoric de cancer cutanat, cu nevi numerosi, sau nevi cu aspect displazic, neobisnuit).

Cel mai de temut dusman al persoanelor cu alunite la nivelul pielii este soarele. Efectele nocive cauzate de radiatiile solare se datoreaza razelor ultraviolete A si B . UVA-urile si UVB-urile pot declansa degradari la nivel cellular, cauzand modificari genetice ale AND-ului, ce pot duce la aparitia cancerului cutanat.
Aceste efecte negative pe termen scurt si lung, pot fi evitate prin folosirea unui produs cu o protectie solara ridicata ( SPF 50+) cu un sistem de filtrare eficient impotriva radiatiilor UVA.

Radiatiile UVB sunt partial oprite de epiderm. Acestea stimuleaza bronzul, dar sunt si principalele responsabile pentru arsurile solare.

Radiatiile UVA reprezinta 95% din radiatiile UV de la suprafata pamantului. Acestea sunt prezente si pe timp noros, de la rasaritul pana la apusul soarelui, putand patrunde si prin geam. UVA –urile patrund mai adanc in piele pana la celulele dermului. Ele accelereaza imbatranirea cutanata si pot provoca fotodermatoze (lucita estivala benigna) si hiperpigmentari (masca de sarcina-melasma, pete pigmentare).
Cremele ecran solar sunt impartite in functie de protectia pe care o asigura (valoarea factorului de protectie solara – SPF) in creme cu protectie foarte inalta, inalta, moderata si minima.

Protectia foarte inalta ( SPF 50+) este necesara pentru persoanele cu ten foarte deschis la culoare, pentru piele hipersensibila la soare, la cei diagnosticati cu fotodermatoze, pentru expunere la raze solare puternice (mare, altitidini ridicate, zone tropicale ).
Protectia inalta (SPF 40) se recomanda pentru copii, pentru tenul deschis la culoare, cu predispozitie la arsuri solare, pentru perioadele de expunere la soare puternic.

Protectia moderata este complementara unei protectii inalte sau pentru piele de culoare inchisa. Protectia minima este indicata pentru pielea deja bronzata sau pentru raze solare de intensitate normala.

Web Design si SEO
ANPCSOL