Indepartarea alunitelor si a altor leziuni cutanate
Ce este excizia chirurgicala a unei leziuni cutanate?
Excizia chirurgicala se refera la indepartatea completa a unei leziuni cutanate. Cel mai des este utilizata excizia elipsoidala si suturarea marginilor plagii rezultand o cicatrice liniara.
De ce este bine ca o leziune sa fie indepartata?
Cel mai frecvent, excizia este practicata pentru a indeparta cancere cutanate(melanom, epiteliom bazocelular, epiteliom spinocelular, etc. ) sau leziuni atipice care pot evolua malign. Daca leziunea maligna nu este indepartata, aceasta se poate extinde sau poate metastaza in alte regiuni ale corpului. Alte motive pentru care se practica excizia chirurgicala includ: biopsia in scop diagnostic, estetica corporala, leziunile simptomatice (dureroase) sau situate in zone unde sufera traumatisme cronice (in zona centurii sau a bretelei, pe proeminente osoase).
Cu riscul de a ne repeta, va amintim ca persoanele cu multe alunite sau cu alunite atipice(ce prezinta caractere ABCDE: asimetrie, margini neregulate, culoare neuniforma, diametrul >6mm, evolutie cu modificarea dimensiunilor, culorii, formei) necesita efectuarea unei harti dermatoscopice care permite supravegherea periodica a alunitelor.
Alunitele care prezinta modificari de structura si/sau dimensiuni la controlul dermatoscopic periodic sau cele care prezinta caractere maligne au indicatie de excizie chirurgicala cu examen histopatologic.
Nu este indicat a se exciza toti nevii atipici, atitudinea corecta fiind supravegherea lor dermoscopica.
Voi ramane cu cicatrice?
Este imposibil sa tai pielea fara sa ramana un semn deci intotdeauna ramane o cicatrice mai mult sau mai putin vizibila.
Calitatea cicatricei depinde de localizarea pe corp, de marimea exciziei si de tipul de cicatrizare al fiecarei persoane. Exista pesoane care au un raspuns exagerat in procesul de vindecare si dezvolta cicatrici inestetice(hipertrofice sau keloide).
Ce presupune excizia chirurgicala?
Medicul dermatolog va va explica de ce e bine sa fie excizata leziunea si ce presupune aceasta procedura. Este posibil sa fie necesar sa semnati un consimtamant care va indica faptul ca ati inteles cum va decurge si ca sunteti de acord cu manevra chirurgicala. Informati medicul daca va administrati orice fel de medicatie(aspirina, heparina sau alta medicatie care interfera cu coagularea sangelui), sau daca aveti orice fel de alergie cunoscuta, afectiuni medicale sau implanturi. De asemenea, este necesar ca medicul sa fie informat si daca va administrati suplimente nutritive sau diverse remedii naturiste.
Cea mai frecventa excizie este cea eliptica. Axul lung al elipsei este orientat pe liniile de relaxare cutanata astfel incat cicatricea rezultata sa fie cat mai putin vizibila.
Aria este marcata cu un marker apoi se efectueaza anestezia locala care are un efect rapid si va dura pe parcursul procedurii si 1-2 ore dupa.
Doctorul va taia cu ajutorul bisturiului in jurul si sub leziune cu o margine de 2mm(in general). Apoi piesa este inclusa in formol si trimisa catre laboratorul de histopatologie unde, medicul patolog o va examina la microscop si va emite dupa cateva zile un raport cu diagnosticul cert.
Apoi medicul va sutura plaga rezultand o linie de sutura.
Se monteaza benzi chirurgicale sterile si un pansament rezistent la apa care se va pastra intre 5 si 14 zile (la indicatia medicului).
Dupa extragerea firelor va ramane o linie initial rosiatica si reliefata ce se va aplatiza si se va decolora in urmatoarele luni.
Anumite leziuni benigne reliefate pot beneficia de asa numita “shave biopsy”, ce presupune indepartarea cu ajutorul unei lame a leziunii de la suprafata pielii cu examinarea ei histopatologic si apoi cauterizarea bazei. In acest fel, avem controlul histopatologic al oricarei leziuni indepartate.
Alte leziuni benigne (precum papiloamele virale, keratozele seboreice, angioamele, angiokeratoamele, verucile vulgare) se pot indeparta prin radiocauterizare sau laser CO2 fara a mai fi necesar examenul lor histopatologic.
Ele sunt distruse cu ajutorul undelor radio sau al razei laser CO2 rezultand o zona de arsura superficiala care se vindeca formand o crusta discreta ce va cadea in urmatoarele zile dupa procedura.