Între 20 Decembrie și 7 Ianuarie 2025(inclusiv) clinica este închisă. Vă dorim Sărbători Fericite și un An Nou minunat!

Psoriazis

Psoriazis - Ce este psorizasisul. Tratament psoriazis

Psoriazis

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boală cronică necontagioasă, care consta in aparitia de placi eritematoase, reliefate, bine delimitate, cu scuama groasa alb sidefie care rezultă din proliferarea excesiv de rapidă a celulelor pielii. Psoriazis este fundamental un răspuns inflamator defectuos.

Psoriazisul afectează în mod obișnuit pielea coatelor, genunchiului și scalpului, dar poate aparea si perestul pielii, la nivelul mucoaselor, unghiilor si articulatiilor.

Spectrul acestei boli variază de la ușoară, cu implicarea limitată a unor zone mici de piele la psoriazis sever, cu plăci mari, groase până la afectarea pielii de pe intreaga suprafata a corpului. Psoriazisul este considerat o afecțiune cronica inflamatorie care evolueaza in pusee. Are un curs variabil,cu perioade de remisiuni si exacerbari periodice. Nu este neobișnuit ca psoriazisul să se clarifice spontan si  să rămână în remisie. Mulți oameni notează o agravare a simptomelor lor în lunile de iarnă mai reci sau la stress intens.

Afectiunea poate aparea la toate rasele și ambele sexe. Deși psoriazisul poate fi observat la persoanele de orice vârstă, de la sugari la adulti, cel mai frecvent pacienții sunt diagnosticați pentru prima dată la vârstele lor adulte. Stima de sine și calitatea vieții pacienților cu psoriazis sunt adesea diminuate din cauza aspectului pielii.

Recent, a devenit clar faptul că persoanele cu psoriazis sunt mai susceptibile de a avea diabet, lipide crescute în sânge(dislipidemie), boli cardiovasculare și o varietate de alte afecțiuni inflamatorii. Aceasta poate reflecta o incapacitate de a controla inflamatia. Îngrijirea psoriazisului necesită lucrul în echipă implicand mai multe specialitati medicale.

Care sunt cauzele psoriazisului și factorii de risc?

Cauza exactă a bolii rămâne necunoscută. Este implicată o combinație de elemente, inclusiv predispoziția genetică și factorii de mediu. Este frecvent ca psoriazisul să fie găsit între membrii aceleiași familii. Defectele în sistemul imunitar și controlul inflamației sunt considerate a juca roluri importante. Anumite medicamente, cum ar fi beta-blocantele, antiinflamatoarele sau sarurile de litiu au fost legate de exacerbarea psoriazisului. În ciuda cercetărilor efectuate în ultimii 30 de ani, „comutatorul principal” care  amorseaza boala este încă un mister.

Care sunt diferitele tipuri de psoriazis?

Există mai multe forme diferite de psoriazis, psoriazisul in placi sau psoriazisul vulgar (tip comun), psoriazisul gutat (pete mici, asemănătoare cu picăturile), psoriazisul inversat (în pliuri, cum ar fi axilele), psoriazisul pustulos (mici vezicule gălbui). Când palmele și tălpile sunt implicate, acest lucru este cunoscut sub numele de psoriazis palmoplantar. În psoriazisul eritrodermic, întreaga suprafață a pielii este afectata. Unghiile pot fi afectate prin aparitia de pete galbui ce pot fi confundate cu ciuperca unghiilor. Afectarea scalpului poate fi suficient de severa pentru a produce pierderea localizata a parului.

Psoriazisul poate  afecta articulatiile?

 Da,afectarea articulara poate aparea in o treime din cazuri. De fapt, uneori, durerile articulare pot fi singurul semn al bolii, cu pielea complet clară. Boala articulară asociată cu psoriazisul este denumită artrită psoriazică. Pacienții pot prezenta inflamația oricăror articulații (artrită), deși articulațiile mâinilor, genunchilor și gleznelor tind să fie cel mai frecvent afectate. Artrita psoriazică este o formă inflamatorie, distructivă a artritei și trebuie tratată cu medicamente pentru a opri progresia bolii.

Vârsta medie pentru debutul artritei psoriazice este de 30-40 de ani. În mod obișnuit, simptomele și semnele la nivelul  pielii precedă apariția artritei.

Poate psoriazisul afecta doar unghiile?

Da, psoriazisul poate implica numai unghiile la un  număr limitat de pacienți, dar, de obicei, afectarea unghiala însoțeste implicarea pielii si a articulatiilor iar tratamentul este dificil.

Cum este diagnosticat psoriazisul?

Diagnosticul psoriazisului se face de obicei prin examenul clinic al pielii, istoricul medical și istoricul relevant familial.

Uneori pot fi necesare teste de laborator, inclusiv o examinare microscopică a țesuturilor obținute de la  biopsia cutanată.

Psoriazisul este contagios?

 Nu. Atingerea directă a unei persoane cu psoriazis nu va transmite afectiunea.

Există un tratament pentru vindecarea definitiva a psoriazisului?

 Nu, psoriazisul nu este în prezent tratabil definitiv. Cu toate acestea, poate intra în remisie, pentru perioade variabile de timp. Cercetarea în curs de desfășurare face progrese în mod activ în găsirea unor tratamente mai bune și a unui remediu posibil în viitor.

Psoriazisul este ereditar?

Deși psoriazisul nu este transmisibil de la o persoană la alta, este dovedit faptul ca ereditatea este importanta in transmiterea bolii. Prin urmare, istoricul familial este  foarte util în emiterea diagnosticului.

Care sunt opțiunile de tratament pentru psoriazis?

Există multe opțiuni eficiente pentru tratamentul psoriazisului. Cel mai bun tratament este stabilit individual de către medicul curant și depinde, în parte, de tipul bolii, de severitate si de suprafata implicata.

Pentru o boală ușoară care implică numai zone mici ale corpului (mai puțin de 10% din suprafața totală a pielii), tratamentele topice (aplicate pe piele), cum ar fi cremele, loțiunile și sprayurile, pot fi foarte eficiente și sigure. Ocazional, o mică injecție locală de steroizi direct într-o placă psoriazică izolată poate fi de ajutor.

Pentru psoriazisul moderat până la sever, care implică suprafețe mult mai mari ale corpului (> 10% sau mai mult din suprafața totală a pielii), este posibil ca produsele locale să nu fie eficiente sau practice. Aceasta forma a bolii poate necesita tratamente cu lumină ultravioletă sau medicamente sistemice.

Deoarece terapia locală nu are nici un efect asupra artritei psoriazice, medicamentele sistemice sunt în general necesare pentru a opri progresia spre distrugerea permanentă a articulațiilor.

Este important să rețineți că, ca și în cazul oricărei boli, toate medicamentele au posibile efecte secundare. Decizia de a utiliza orice medicament necesită o analiză aprofundată și o discuție cu medicul dumneavoastră. Riscurile și beneficiile potențiale ale medicamentelor trebuie luate în considerare pentru fiecare tip de psoriazis și pentru individ.

O propunere de reducere la minimum a toxicității unora dintre aceste medicamente a fost numită în mod obișnuit terapia „rotativă”. Ideea este de a schimba medicamentele împotriva psoriazisului la fiecare șase până la 24 de luni, pentru a minimiza toxicitatea unui medicament. În funcție de medicamentele selectate, această propunere poate fi o opțiune. O excepție de la această propunere este utilizarea noilor medicamente biologice, după cum este descris mai jos. O persoană care a utilizat steroizi topici puternici pe zone mari ale corpului lor pentru perioade prelungite poate beneficia de oprirea steroizilor pentru un timp și de rotație pe o altă terapie.

Ce creme, loțiuni și remedii pentru acasă sunt disponibile pentru psoriazis?

Tratamentele topice (aplicate pe piele) includ corticosteroizi topici, analogi de vitamina D, retinoizi topici, imunomodulatori  topici, gudroane.

Corticosteroizii topici sunt foarte utili și adesea tratamentul de primă linie pentru zonele limitate sau mici ale psoriazisului. Acestea sunt de obicei aplicate o dată sau de două ori pe zi în zonele afectate ale pielii.

Keratoliticele, în special concentrațiile terapeutice ale acidului salicilic, acidului lactic, ureei și acidului glicolic, pot fi de ajutor în cazul psoriazisului. Acestea ajută la reducerea scuamelor si faciliteaza penetrarea medicamentelor topice în straturile mai profunde ale pielii.

Sărurile de baie sau baile în apele cu concentrație mare de sare, cum ar fi Marea Moartă din Orientul Mijlociu, împreună cu o expunere atentă la lumina soarelui, pot fi benefice pentru pacienții cu psoriazis.

Ce stim despre terapia cu lumină ultravioleta pentru psoriazis?

Terapia prin lumină se numește și fototerapie. Există mai multe tipuri de terapii cu lumină medicală care includ PUVA (acronim pentru psoralen + UVA), UVB cu banda larga și UVB cu bandă îngustă. Aceste surse de lumină artificială au fost folosite de zeci de ani și, în general, sunt disponibile  în anumite spitale si clinici private.

PUVA este un tratament special care utilizează un medicament fotosensibilizator și o expunere temporară la lumina artificială în spectrul UVA. Medicamentul fotosensibilizant din PUVA se numește psoralen. Aceste tratamente sunt de obicei administrate într-un cabinet medical de două până la trei ori pe săptămână. Sunt necesare câteva săptămâni de PUVA-terapie  înainte de a vedea rezultate semnificative. Timpul de expunere la lumină crește treptat la fiecare tratament. Pacienții care utilizează PUVA sunt în general sensibili la soare și trebuie să evite expunerea la soare pentru o perioadă de timp după administrarea PUVA.

UV fototerapia cu bandă îngustă este un tratament lumină care utilizează lungimea de undă de 311nm. Se administrează zilnic sau de două până la trei ori pe săptămână. UVB este, de asemenea, o componentă a luminii solare naturale. Dozajul UVB se bazează pe timp și expunerea crește treptat pe măsură ce este tolerata.

Uneori UVB este combinat cu alte tratamente, cum ar fi aplicarea de tar.

Recent, a fost dezvoltat un laser (excimer laser XTRAC) care generează lumină ultravioletă în același domeniu cu lumina ultravioletă cu bandă îngustă. Această lumină poate fi benefică pentru psoriazisul localizat în zone mici de piele, cum ar fi palmele, tălpile și scalpul. Este impracticabilă utilizarea în formele extinse.

Ce medicamente orale sunt disponibile pentru psoriazis?

Medicamentele orale includ metotrexat, acitretin, ciclosporină, apremilas (Otezla) și altele. Prednisonul oral (corticosteroid) nu este utilizat, în general, la psoriazis și poate provoca apariția unei boli, dacă este întreruptă.

Acitretin ( Neotigason)este un medicament pe cale orală folosit pentru anumite tipuri de psoriasis, singur sau in asociere cu expunerea la raze ultraviolete A . Nu este eficient în toate tipurile de boală. Poate fi utilizat l atat la bărbați cat și la femei care nu sunt însărcinate și nu intenționează să rămână insarcinate timp de cel puțin trei ani. Efectele secundare majore includ uscăciunea pielii și a ochilor și cresteri temporare ale trigliceridelor și ale colesterolului din sânge.

Ciclosporina este un medicament imunosupresor puternic folosit si pentru alte afectiuni, inclusiv transplantul de organe. Poate fi utilizat pentru cazuri severe de psoriazis extins, dificil de tratat.

Metotrexatul este un medicament antiproliferativ utilizat pentru artrita reumatoidă și a fost utilizat eficient timp de mulți ani în psoriazis. Acesta este administrat, de obicei, în doze mici săptămânale, fie oral, fie injectabil. Sunt necesare teste de sânge înainte și în timpul tratamentului.

FDA a aprobat un nou medicament oral, apremilast (Otezla), pentru a trata psoriazisul si artrita psoriazica, cu un mod complet nou de actiune (inhibarea unei enzime, fosfodiesteraza 4) si nu necesita o monitorizare intensiva de laborator.

Ce injecții sau perfuzii sunt disponibile pentru psoriazis?

Recent, un nou grup de medicamente numite biologice au devenit disponibile pentru a trata psoriazisul și artrita psoriazică. Toate terapiile biologice actioneaza prin suprimarea anumitor porțiuni specifice ale lantului răspunsului imunitar inflamator. O metodă convenabilă de clasificare a acestor medicamente se bazează pe modul lor de acțiune:

  • Antagoniști de factor de necroză tumorală-alfa( anti TNF-alfa) (certolizumab pegol [Cimzia], etanercept [Enbrel], adalimumab [Humira], infliximab [Remicade], golimumab [Simponi])
  • Inhibitori de Interleukina 12 și 23 (anti IL-12/23) (ustekinumab [Stelara])
  • Inhibitorri de Interleukina 17 (anti IL-17) (secukinumab [Cosentyx], brodalumab [Siliq], ixekizumab [Taltz])
  • Inhibitor Interleukina 23 (anti IL-23) (guselkumab [Tremfya])
  • Inhibitor de celule T (abatacept (Orencia))

Alegerea medicamentului poate fi dificila, iar medicul dumneavoastră vă va ajuta să alegeți cea mai bună opțiune. Nu toate terapiile biologice sunt disponibile la noi in tara.

Noi medicamente sunt în dezvoltare și fără îndoială vor fi disponibile în viitorul apropiat. Deoarece această clasă de medicamente este destul de nouă, supravegherea pacientilor  și raportarea efectelor adverse continuă, iar siguranța pe termen lung continuă să fie monitorizată. Recent, FDA a încercat să abordeze problema pretului prohibitiv al acestor medicamente, permițând utilizarea de medicamente „biosimilare”. Aceste medicamente sunt identice din punct de vedere structural cu un medicament biologic specific și se presupune că produc răspunsuri terapeutice identice la om, dar sunt produse utilizând o metodologie diferită. Biosimilarele ar trebui să fie disponibile la o parte din costul produsului original. Dacă aceasta va fi o abordare eficientă rămâne de văzut. Singurul biosimilar disponibil în prezent este pentru infliximab (Inflectra). Două alte medicamente biosimilare au fost acceptate de FDA: un echivalent de etanercept (Erelzi) și un echivalent de adalimumab (Amjevita) – dar în prezent, nici unul nu este disponibil.

Există o dietă anti-psoriazis?

Majoritatea pacienților cu psoriazis par a fi supraponderali. Întrucât există o predispoziție pentru acei pacienți de a dezvolta boli cardiovasculare și diabet zaharat, se sugerează puternic că aceștia sa  încerce  să mențină o greutate corporală normală. Deși dovezile sunt slab sustinute, s-a sugerat că pacienții slabi au mai multe șanse de a răspunde la tratament.

Deși studiile dietetice sunt dificil de interpretat, se pare că o dietă antiinflamatoare a cărei conținut de grăsimi este compus din uleiuri polinesaturate precum uleiul de măsline și uleiul de pește este benefic pentru psoriazis. Așa-numita dieta mediteraneană este un exemplu.

Care este prognosticul pe termen lung al psoriazisului?

Per ansamblu, prognosticul pentru majoritatea pacienților cu psoriazis este bun. Chiar daca nu este vindecabil, este controlabil. După cum s-a descris mai sus, studiile recente arată o asociere a psoriazisului și a altor afecțiuni medicale, incluzând obezitatea, diabetul și bolile cardiace.

Este posibil să prevenim psoriazisul?

Deoarece psoriazisul este puternit conditionat genetic este imposibil în acest moment să se sugereze ceva care ar putea împiedica dezvoltarea lui cu exceptia unui stil de viață sănătos.

Ce înseamnă viitorul pentru psoriazis?

Cercetarea în domeniul psoriazisului este finanțată în mare măsură și are mari promisiuni pentru viitor. Doar ultimii cinci până la zece ani au adus beneficii majore în tratamentul bolii cu medicamente care vizează controlul mecanismelor precise ale procesului de inflamație. Cercetarea continuă este necesară pentru a decela cauza acestei boli.

Web Design si SEO
ANPCSOL