Între 20 Decembrie și 7 Ianuarie 2025(inclusiv) clinica este închisă. Vă dorim Sărbători Fericite și un An Nou minunat!

Reactii alergice la cremele ecran

tube%20of%20sunscreen[1]

Reactii alergice la cremele ecran

Pe masura ce s-a constientizat faptul ca expunerea in exces la radiatia ultravioleta este responsabila de cresterea riscului de cancer cutanat si de imbatranirea prematura a tegumentului, folosirea cremelor ecran solar a devenit o rutina.

Nu intotdeauna alegerea unei creme ecran solar optime pentru pielea dumneavoastra este un lucru facil deoarece in alegerea acesteia trebuie luate in considerare mai multe lucruri precum: intensitatea luminii soarelui, durata de expunere la soare, tipul de piele (fototip), eventuale boli ce pot fi agravate de expunerea la soare, alergii la substantele ce intra in compozitia cremelor ecran solar, etc.
In principal o crema ecran solar adecvata trebuie sa respecte cateva conditii: sa aiba un spectru de fotoprotectie larg, adica sa blocheze ambele tipuri de radiatii responsabile de agresiunea actinica a pielii, UVA si UVB; sa aiba un factor de protectie (SPF) de minim 30 pentru o protectie eficace; sa fie in complianta cu activitatea dumneavoastra zilnica, de exemplu daca urmeaza sa inotati atunci veti folosi o crema de fotoprotectie rezistenta la apa; sa fie bine tolerata de catre pielea dumneavoastra, astfel incat sa nu creeze o senzatie neplacuta dupa aplicarea sa.

In functie de modul de actiune cremele ecran solar se impart in cele care realizeaza o fotoprotectie chimica si cele care realizeaza o fotoprotectie mecanica.

1 . Cremele ecran care realizeaza o fotoprotectie chimica au proprietatea de a absorbi radiatiile UV care in contact cu moleculele din compozitia cremei ecran sunt transfomate in radiatii inofensive pentru tegument. In acelasi timp, cremele ecran care realizeaza o fotoprotectie chimica sunt absorbite in tegument.
Dintre cel mai utilizate substante care se regasesc in constitutia cremelor ecran solar si care asigura o fotoprotectie chimica impotriva UVA amintim: Benzoophenone, Oxybenzone, Dioxybenzone, Avobenzone.
Substantele cele mai frecvent utilizate pentru fotoprotectia chimica impotriva UVB sunt: OMC (octyl methoxycinnamate), Ethylhexyl p- methoxycinnamate, salicilatii, OCS (octyl salicilate), homomethyl salicilate, triethanolamine, PABA (para aminobenzoic acid), Padimate A si O, Glyceryl Aminobenzoate, Octyl Dimetyl Paba, Octocrylene, derivati ai acidului cinamic.

2. Cremele ecran solar care realizeaza o fotoprotectie mecanica nu absorb radiatia ultravioleta ca precedentul tip de creme ecran, ci protejeaza pielea prin reflexia radiatiilor ultraviolete. Aceste tipuri de creme nu sunt absorbite de catre piele iar riscul de aparitie al unor reactii alergice este scazut deoarece ele sunt non-alergenice si neiritante. Substantele care realizeaza acest lucru sunt:
– oxidul de zinc: alaturi de fotoprotectia impotriva UVA se adauga proprietati anti-microbiene si anti-iritante.
– dioxidul de titan este o substanta aflata sub forma de particule minerale, non-iritanta, non comendogena, cu mare putere de a reflecta radiatia ultravioleta.
Cel mai adesea cremele ecran solar comercializate sunt o combinatie a celor doua mecanisme de fotoprotectie, chimica si mecanica.

Utilizarea pe scara larga a cremelor ecran solar a condus la aparitia unei categorii aparte de reactii alergice, cele aparute dupa utilizarea cremelor ecran. Totusi aceasta categorie de reactii alergice este rara si apare doar in cazul cremelor ecran care realizeaza o fotoprotectie chimica. Nu au fost intalnite reactii de intoleranta in cazul cremelor care realizeaza o fotoprotectie strict mecanica.

Reactiile alergice la cremele ecran solar se manifesta sub forma unei eruptii cutanate in care tegumentul este rosu, edematiat, insotit de senzatie de mancarime locala. Deseori pe suprafata pileii afectate pot apare si mici vezicule cu lichid, extrem de pruriginoase. De obicei este afectata numai suprafata unde s-a aplicat crema ecran solar, dar in unele cazuri eruptia poate depasi aceasta zona.

Reactiile alergice la cremele ecran solar se impart in:
– Dermatite de contact la cremele ecran si care sunt de fapt reactii alergice la unul dintre ingredientele cremelor
– Fotodermatite de contact la cremele ecran care necesita atat aplicarea pe piele a cremei ecran cat si expunerea la ultraviolete, in absenta expunerii la soare neaparand acest tip de reactie alergica.
Pentru a pune diagnosticul de dermatita de contact la cremele ecran trebuie excluse alte boli care au manifestari cutanate asemanatoare: lupus eritematos, porfiria, eruptii polimorfe la lumina, etc.
Confirmarea alergiei la crema ecran se face prin testare alergologica standard (patch-test) la care in mod obligatoriu in cazul unui rezultat negativ se face o testare alergologica insotita de expunerea la radiatia ultravioleta (photopatch-test).

Substantele din compozitia cremelor ecran solar cel mai frecvent incriminate in aparitia alergiilor sunt:
– Acidul para-aminobenzoic (PABA) si derivatii sai: au fost foarte frecvent utilizati in compozitia acestor creme si datorita faptului ca adesea conduceau la patarea imbracamintei si reactii alergice cutanate, au fost treptat eliminate. Astazi foarte putine creme mai contin aceste substante, fiind promovate cremele care nu contin PABA sau derivati ai acestuia.
– Benzofenonele: sunt substante frecvent utilizate pentru fabricarea cremelor ecran dar care pot da nastere unor reactii alergice nedorite. Alte denumiri intalnite pentru benzofenone sunt: oxybenzone, methanone, mexenone, benzophenone 3, 4 si 8.
– Derivati ai acidului cinamic au fost incriminati in aparitia alergiilor dupa aplicare cremelor ecran.
– Salicilatii: salicilatul de benzyl dar si alti produsi care contin in denumirea lor termenul “salicilat” pot fi sursa unor reactii de tip allergic.
– Dibenzoilmethan si Octocrylene alte doua substante mai recent introduse in compozitia cremelor ecran au stat la originea de reactii alergice.

Persoanele cu risc de a dezvolta reactii alergice la cremele ecran sunt: persoanele care au diverse boli agravate de expunerea la ultraviolete, persoanele cu dermatita atopica, persoanele care au aplicat crema ecran pe pielea anterior iritata, persoanele care muncesc in exterior, prin expunerea cronica la ultraviolete.
In cazul persoanelor cu alergie la cremele ecran solar obisnuite este indicata utilizarea cremelor ecran care realizeaza o blocare strict mecanica a radiatiei ultraviolete (cremele bazate pe particole de oxid de zinc si dioxid de titan).

Web Design si SEO
ANPCSOL