Biopsia este o testare medicala care consta in prelevarea unui fragment de tesut cutanat pentru examenul histopatologic sau pentru investigatii suplimentare. Acest test face posibila precizarea diagnosticului de certitudine precum si evaluarea extensiei bolii. Examenul fragmentului de tesut se face cu ajutorul microscopului de catre medicul anatomo-patolog si de asemenea in cazul in care se impune se va face si un examen histochimic.
Cind se face excizia unei intregi mase tumorale sau a unui tesut procedeul se numeste biopsie excizionala. In cazul in care se preleveaza doar o mica parte dintr-un tesut pentru analiza, acest procedeu se numeste biopsie incizionala.
Biopsiile cutanate se preleveaza in cabinetul dermatologic, dupa anestezie locala. In cazul biopsiei cutanate biopsia se poate face prin mai multe metode, fiecare din ele avand indicatii si contraindicatii.
Biopsie “shave”
Procedura este rapida si se realizeaza utilizand o lama de bisturiu sau o lama de ras sterilizata in prealabil care prin miscarea tangentiala planului cutanat reuseste sa excizeze o portiune proeminenta din tesutul de analizat. Cel mai adesea hemostaza dupa aceasta procedura se face cu ajutorul electrocauterului si nu necesita fire de sutura.
Biopsie “punch”
Este o metoda ce utilizeaza o lama rotunda cu diametrul variind intre 1 si 8 mm. Cel mai frecvent sunt folosite cele cu diametrul de 3.5 sau 4 mm deoarece tesutul prelevat este suficient de mult pentru examenul histopatologic. Materialul obtinut prin aceasta biopsie trebuie sa contina un fragment cutanat pe intreaga sa grosime precum si tesut subcutanat. In mod frecvent leziunea/plaga rezultata in urma biopsiei necesita 1 sau 2 fire de sutura pentru a inchide defectul rezultat.
Biopsie incizionala
Este asemanatoare metodei anterioare de biopsie doar pentru realizare ei se foloseste o lama obisnuita de bisturiu si se excizeaza doar o parte din tesutul anormal. Rezulta un defect cutanat de forma eliptica care se inchide cu fire de sutura. La fel ca in cazul “punch biopsy” profunzimea inciziei ajunge pana in tesutul subcutanat.
Avantajul metodei consta ca hemostaza se realizeaza foarte usor in raport cu tipul precedent de biopsie. Biopsia incizionala este foarte utila in cazul in care se analizeaza afectiuni ale tesutului subcutanat sau cand biopsia se face la nivelul membrelor.
Biopsia excizionala
Tehnica folosita este aceeasi ca in cazul biopsiei incizionale doar aceasta procedura consta in excizia completa a leziunii/tesutului de analizat. Biopsia excizionala in cazul cancerelor cutanate se va face repectand limitele de siguranta oncologica acest lucru avand rolul de a a sigura ca intregul tesut afectat a fost indepartat. Aceasta metoda este ideala in cazul cancerelor cutanate in cazul in care acest lucru se poate face in siguranta si cu rezultat cosmetic satisfacator.
Biopsia prin aspiratie cu ac fin
Procedura consta in introducerea in tesutul de analizat a unui ac care este atasat la o seringa astfel reusindu-se aspirarea unui fragment de tesut in vederea examenului histopatologic. Aceasta metoda este utilizata in cazul tumorilor profunde, aflate in tesutul subcutanat sau in cazul ganglionilor superficiali. Biopsia prin aspiratie cu ac fin poate face posibila diferentirea unei leziuni chistice de un lipom.