INCIZIILE/EXCIZIILE chisturilor si a furunculelor sunt proceduri medicale realizate de medicii specializati in dermato-chirurgie. In cadrul Clinicii DERMESTETICA, inciziile sunt realizate în condiții tehnice excelente, cu respectarea regulilor de asepsie şi limitarea riscurilor.

Ce este CHISTUL SEBACEU?

Chist sebaceu / furunculChisturile sebacee se formeaza prin retentia secretiei unor glande sebacee carora li s-au obturat, din diferite motive, conductele excretoare. Ele apar la persoane tinere sau adulte cu tendinta la dezvoltarea unui sindrom seboreic si au o localizare dependenta de aria de raspandire a glandelor sebacee: toracele anterior si posterior, pielea capului, fata, membre. Trebuie mentionat faptul ca aparitia acestor chisturi este aleatorie si nu tine de o transmitere ereditara a bolii.

Cum diagnosticam un chist sebaceu?

Aspectul chistului sebaceu este variabil. De la mici tumori subepidermice cu tegumentul de acoperire de aspect normal, de consistenta moale, pana la tumori mari, unele cu aspect eritematos si sub tensiune, datorita suprainfectiei. Uneori, continutul chistului se poate evacua spontan sau dupa exprimare, lasand sa se elimine un material alb-galbui sau purulent, urat mirositor.

In evolutie, chisturile sebacee pot ramane stationare, pentru perioade relativ mari de timp (ani), se pot evacua periodic sau se pot suprainfecta.

Tratament chist sebaceu

Tratamentul este exclusiv chirurgical si vizeaza excizia intregii glande cu tot cu continutul retentionat. Suprainfectiile repetate anterioare pot duce la formarea de tesut cicatricial si aderenta chistului la tesutul adiacent ceea ce poate conduce la ruperea chistului in momentul operator si excizie incompleta sau defectuoasa. Daca excizia este completa, nu apar recurente. Daca pacientul are predispozitie la formarea de chiste sebacee, atunci se pot forma noi leziuni in alte zone.

Interventia nu doare, se face sub anestezie locala, asigurand un confort deplin al pacientului in timpul operator.

Ce este si de ce apare FURUNCULUL?

FURUNCULUL este o afectiune a pielii care are drept cauza infectia la nivelul foliculilor pilosi. Este o infectie de natura de cekle mai multe ori stafilococica, avand ca rezultat acumularea locala de puroi si tesut necrotic. Mai multe furuncule alaturate pot conflua intre ele conducand la formarea de carbunculi.

Infectia trece prin toate fazele specifice unui proces inflamator: creste temperatura locala, zona se inroseste, devine dureroasa, edematiata. Treptat, se formeaza o colectie locala fluctuenta ce devine purulenta in 4-7 zile.

FURUNCULUI, anamneza si simtome care va trimit la medicul dermatolog

La consult, furunculele se prezinta ca noduli cutanati cu continut purulent, calzi la atingere si extrem de durerosi. In centrul furunculului se poate observa un punct alb sau galbui prin care se poate drena spontan puroi. La unele persoane, aparitia furunculelor poate fi precedata de senzatie de mancarime locala. Localizarea cea mai frecventa a furunculelor se face la nivelul spatelui, abdomen, axile, umeri, fata, nas, coapse si interfesier dar pot aparea si in alte zone.

Pacientii sunt sfatuiti sa se adreseze unui medic dermatolog imediat ce starea de sanatate se agraveaza sau semnele locale se intensifica, astfel:
– apare febra, frisonul (semnifica pasajul circulator al germenilor)
– durerea se intensifica
– tegumentul din jurul furunculului devine excesiv de hiperemiat ( rosu) sau apar striatii rosii in jurul lui
– furunculul nu fistulizeaza
– exista probleme cronice de sanatate: diabet zaharat, probleme cardiace, imunodepresie (datorata unor afectiuni sau aparuta ca rezultat al unor tratamente cu corticoizi sau citostatice)

In cazul infectiilor severe, aparitia mai multor furuncule poate fi insotita de febra si marirea in volum a ganglionilor adiacenti.

Cum se trateaza furunculul?

Tratamentul furunculului consta in incizarea leziunii urmata de drenaj asociat cu terapie antibiotic local si sistemic. Foarte importanta este consulatia de specialitate in care sunt analizate cauzele si istoricul aparitiei acestor leziuni.

In cadrul consultatiei, medicii clinicii DERMESTETICA va vor explica masurile de preventie si va vor indica analizele de laborator pentru depistarea eventualelor afectiuni asociate.

Furunculoza necesita analize medicale amanuntite

In cazul in care aparitia de furuncule se face in mod recurent aceasta afectiune poarta numele de furunculoza. Dintre factorii de risc pentru aparitia furunculozei mentionam portajul bacterian intranazal, diabetul zaharat, obezitatea, neoplazii, malnutritia si medicatia citostatica.

Toate aceste afectiuni necesita investigatii suplimentare ce pot fi efectuate in cadrul clinicii noastre. Va asteptam!