Totul despre VERGETURI

VERGETURILE apar inopinat, ofera pielii un aspect inestetic si nu au o cauza exacta sau un tratament tintit! Afla de la medici dermatologi, specialisti in estetica, ce sunt, de fapt, vergeturile, cum sa-ti ingrijesti corect pielea cand te confrunti cu astfel de probleme si care sunt factorii vinovati de aparitia lor, dar si recomandari pentru  o piele ferma si sanatoasa.

Ce sunt vergeturile si de ce apar?

VERGETURILE sunt liniile fine si albe care apar pe corp ca urmare a ruperii tesuturilor subcutanate. Mai exact, deteriorarea fibrelor de elastina, o proteina specifica pielii si prezenta in interiorul acesteia in proportie de 4%, determina aparitia vergeturilor.
Procesul revers este foarte anevoios, regenerarea acestor fibre de elastina fiind greu de obtinut.

Cum arata o piele cu vergeturi?

_93687938_thinkstockphotos-485046828[1]O piele pe suprafata careia au aparut vergeturile este netonifiata, cu multiple linii rosii sau albe. Vergeturile recente sunt rosii-purpurii, in timp ce acele linii albe sunt mai vechi si necesita un tratament complex, fiind greu de estompat. Culoarea rosiatica este data de dilatarea vaselor capilare cauzata de ruperea fibrelor de elastina. Acumularea in exces a sangelui coloreaza aceste linii fine. Apar atat la barbati, cat si la femei si aproape tot corpul poate fi brazdat de aceste mici striatii, indeosebi pe zonele impactate de variatiile in greutate: coapse, sani, solduri, fese, abdomen si spate (lombar). In prezent, nu exista nicio metoda 100% eficienta pentru tratarea lor.

Cei mai frecventi factori ”vinovati” de aparitia vergeturilor!

Aceasta deteriorare a pielii este posibila atunci cand ea nu este bine intretinuta sau este suprasolicitata de factori precum:

  • Consumul de alimente sarace in vitamine
  • Hidratare necorespunzatoare
  • Stresul si/sau scaderea imunitatii organismului, factori ce nu mai permit eliminarea toxinelor. Astfel, capilarele se ingroasa si devin casante usor
  • Sedentarismul si obezitatea, factori ce duc la o circulatie deficitara a sangelui, care pune presiune pe capilare
  • Afectiuni ale glandei tiroide, care determina o lipsa de elastina in derm
  • Utilizarea de steroizi anabolizanti, care forteaza cresterea in masa musculara, intinzand la maximum pielea si lasand semne pe corp. In cazul barbatilor, vergeturile apar mai ales la cei sportivi, din cauza ridicarii de greutati sau a consumului de steroizi.
  • Pubertatea, cand schimbarile hormonale au loc rapid si fluctuatiile de greutate sunt frecvente
  • In sarcina, mai ales intre lunile 4-6, cand tegumentul se intinde continuu si rapid, lasand semne pe piele

 

Statistici

  • In randul adolescentilor, circa 70% dintre fete si 40% dintre baieti au vergeturi.
  • In cazul femeilor insarcinate, peste 90% dintre ele manifesta aceasta afectiune la nivelul abdomenului si al coapselor, necesitand diferite tratamente pentru vergeturi.

Recomandari de la medici dermatologi, specialisti in estetica

In prezent, nu exista niciun remediu care poate preveni aparitia vergeturilor. Produsele sub forma de creme pot ameliora senzatia neplacuta care insoteste vergeturile, insa nu poate preveni aparitia vergeturilor. Modul de viata, insa, este foarte important. Astfel,

  • Consumati alimente bogate in vitamina C si E, zinc si siliciu, minerale ce contribuie la pastrarea sanatatii.
  • Hidratati-va corespunzator!
  • Faceti miscare! Aceasta favorizeaza circulatia sangelui in tesuturile subcutanate cu efecte benefice.
  • Masati pielea cu o manusa sau perie de masaj, avand ca scop intensificarea circulatiei sangvine locale
  • Cremele emoliente au efect benefic. Daca vergeturile sunt depistate precoce, aplicarea cremelor emoliente poate fi eficienta, reducand vergeturile.