Excizii, injectari, extirpari, incizii de chisturi sunt proceduri invazive, realizate de medicul dermatolog in cadrul departamentului de CHIRURGIE DERMATOLOGICA.
Ce este chirurgia dermatologica ?
CHIRURGIA DERMATOLOGICA cuprinde diagnosticul si tratamentul chirurgical atat al afectiunilor medicale, cat si a problemelor de ordin estetic ce pot apare la nivelul pielii, unghiilor, mucoaselor si tesuturilor adiacente. Procedurile terapeutice cuprind o gama variata de metode chirurgicale, reconstructive si estetice.
Aceasta cuprinde chirurgia clasica (cu bisturiul), crioterapia (inghetarea tesutului cutanat cu azot lichid), electrochirurgia prin radiofrecventa precum si proceduri estetice( excizia unor leziuni in scop estetic ).
Interventiile chirurgicale se pot face folosind:
- Bisturiul – metoda clasica, in care la final se monteaza un fir de sutura, care trebuie/ sau nu extras in 7-14 zile
- Electrocauterul – se produce arderea leziunilor, folosind bisturiul electric
- Radiofrecventa – leziunea este vaporizata, cu ajutorul undelor radio.
- Laserul – se practica excizia/ vaporizarea precisa cu unda laser. Cel mai folosit este laserul CO2. in clinica noastra puteti beneficia de tratamente cu laser CO2 fractionat Ultra Pulse Encore ( Lumenis ).
Bineinteles ca, in functie de tipul leziunii si localizare, aceste metode pot fi folosite impreuna sau una in completarea celeilalte.
Ca urmare a rezultatelor cercetarii medicale si a imbunatatirii aparaturii utilizate in chirurgia dermatologica in prezent, majoritatea pacientilor necesita doar anestezie locala sau regionala preoperatorie. Acest lucru are o mare importanta prin cresterea confortului pacientilor si prin reducerea timpului necesar recuperarii post-operatorii.
Tehnica chirugicala variaza in functie de localizarea, dimensiunile si tipul tumorii (epitelioame spino/bazocelulare, melanom malign, nevi/alunite, chist, etc). Exciziile sunt urmate de suturi simple, intradermice sau reconstructii locale prin lambou, dar si de examen histopatologic pentru confirmarea diagnosticului clinic si postoperator.
Cand este nevoie de proceduri ce tin de chirurgie dermatologica?
- Pentru a stabili diagnosticul corect unor afectiuni cutanate. Recoltarea tuturor straturilor pielii si a tesutului adipos din jurul unei leziuni sunt foarte importante pentru a examina la microscop si a evalua tipul de leziune.
- Pentru a indeparta tumorilor benigne profunde sau a celor cu risc de malignizare. Procedura este de excizie cu bisturiul. Aceasta tehnica se foloseste in situatia nevilor atipici, dermatofibroamelor, etc.
- Pentru indepartarea formatiunilor tumorale benigne superficiale cu simptomatologie precum durere, prurit, sangerare sau din motive estetice.
- Pentru tratamentul formatiunilor chistice printr-o mica incizie pentru drenaj.
Ce trebuie facut inainte de o interventie chirurgicala?
- Nu luati anticoagulante/antiagregante cu o zi inainte de procedura
- Daca exista suprainfectie bacteriana aceasta trebuie tratata aproximativ o saptamana si apoi se va face interventia.
Care este conduita pacientului care a suferit o interventie chirurgicala dermatologica?
- Dupa o interventie chirugicala dermatologica pacientul poate pleca acasa, nu este ametit si nu are dureri. Chiar din aceeasi zi, se poate relua munca, daca zona respectiva nu este expusa si solicitata.
- Este nevoie de un pansament pe zona tratata
- Dupa vindecarea locului, zona care a fost tratata trebuie protejata o anumita perioada de razele ultraviolete (soare, solar), in functie de tipul, dimensiunea si localizarea leziunii initiale. Se vor folosi creme cu factor de protectie 50+. Acest lucru este indicat pentru a reduce riscul de hiperpigmentare, care exista in mod normal dupa orice inflamatie/cicatrice cutanata.